Шапка

Шапката моден каприз или ежедневна нужда?


Шапката е част от дрехата и се носи на главата. Основната им задача е да ни предпазват от метеорологичните условия.

Хората носят шапки по различни причини - за защита, поради религиозни причини или като моден атрибут. Материалите, от които се изработват, са най-разнообразни, като най-често срещаните са:
  • текстил,
  • кожа,
  • слама.

Както жените, така и мъжете носят шапки.

Истинският бум на шапките е в края на 19 век, когато жените извоюват своите права и свободи и това отприщва изявите им във всички насоки. Първото свидетелство за наличието на дизайнер на женски шапки е от 1529 година. То се появява в Милано и други италиански региони.

През 60-те години на миналия век шапката става основна част от прическата. И мъжете, и жените вече могат да се обличат по-свободно: така шапката става неразделна част от тоалетите ни. Тя e символ на обществен статус, част от униформа, спортен екип или моден аксесоар.

Днес шапката означава много неща, а употребата й зависи от редица фактори като: времето, религиозни причини, част от правилата за работа или безопасност на труда, моден аксесоар и пр. В армията, шапките показват ранга и полковата принадлежност.

Шапките сa най- хитовия аксесоар за коса и за мъжете, и за жените. Тяхното разнообразие днес може да задоволи и най-големия каприз. Не трябва да избираме шапките само според модните тенденции, а трябва да се съобразим и с формата на лицето си.







 

 

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод