Трябват ли ви ловни дрехи? | dLambow

 

От какви ловни дрехи се нуждаете и как да изберете подходящото облекло за лов?


Изисквания към ловните дрехи

Ловните дрехи трябва да съответстват на ловния сезон, метеорологичните условия, да са добре прилепнали, за да не пречат на движенията и да не създават ненужен шум при движение (например в гъсталаци).

Видове ловджийски дрехи

При цялото разнообразие на дрехи за ловци, присъстващо на пазара днес, то може условно да бъде разделено на два вида:

- Безнадеждно остарели ловджийски дрехи

Шият се от евтини материали, които не предпазват от топлина, измръзване, вятър, влага и т. н. Кройката им е по-скоро военна, като не отчита поведението на ловеца при конкретен лов. В повечето случаи, основният аргумент в защита на "ловността" на ловджийските дрехи е съвсем примитивна - имат камуфлажни цветове и с това се изчерпва цялата им функционалност.

- Модерно ловно облекло

Ако говорим, обаче за модерно ловно облекло, тогава концепцията за неговото проектиране и производство се основава на два принципа:

  • - модулност,
  • - наслояване.
Български ловни дрехи
Български ловни дрехи

Модулност на ловните дрехи

Модулността е "принцип на конструиране, според който функционално свързани части на дрехите за лов се групират в цялостни единици – модули“. Така модулността на съвременното ловно облекло всъщност е изграждане на система, която ще работи оптимално в конкретна ситуация.

За да изградим такава система, се нуждаем от правилните модули, тоест не просто комбинираме определени елементи от нашия гардероб в произволен ред, а избираме онези елементи от ловния костюм, които в комбинация едни с други ще ни осигурят с най-комфортен престой по време на лов за конкретните условия, при които ще го провеждаме.

При изграждането на компетентна система за ловно облекло,  възниква въпросът какъв размер да бъде външното яке. От една страна, то трябва да бъде с определен запас от "въздух"; от друга страна, да е с по-малък брой слоеве вътрешно облекло, като външното яке не трябва да е твърде свободно, за да не пречи на движенията. 

Експертите препоръчват по време на комбинирането да не се ограничавате само до външното яке, а да пробвате всички възможни комплекти дрехи в различните им комбинации (включително термобельо и различни топлоспестяващи слоеве) - това ще помогне за избирането на външното яке, което да е оптимално по размер.

Зимни ловни дрехи
Зимни ловни дрехи

Многослойност на ловния костюм

Това е вторият основен принцип за проектиране на модерно ловно облекло.

  • -Първият слой от ловния костюм, което е в непосредствена близост до тялото, трябва да е термо бельо. То регулира влагата и телесната температура. Задачата на термобельото, което е направено от плат със специално тъкане на нишките, е да отстранява потта и частично да пести топлина. Когато избирате висококачествено термо бельо, тази част от него, която влиза в контакт с тялото, никога не е мокра. Може да е влажно, защото при активни натоварвания тялото се изпотява непрекъснато, но по-голямата част от влагата бързо се отстранява към следващите слоеве дрехи.

  • - Следващият слой на ловния костюм, след термо бельо, може да бъде дрехи, изработени от флис или някои обемни материали - "дишащи", но в същото време добре задържащи топлината. Потта трябва да преминава свободно през този слой дрехи.

  • - След това идва един (или няколко – в зависимост от времето) защитни слоя.

  • - И накрая, "на финалната линия" трябва да има мембрана (и евентуално изолация), която надеждно ще предпази ловеца от лошо време (дъжд, вятър, сняг и т.н.), но в същото време да бъде пропусклива за пара: трябва да излиза навън, а не да кондензира от вътрешната страна на якето.

Скандинавски ловно облекло
Скандинавско ловно облекло

Съвременни ловни дрехи


Материали за ловните дрехи

Днес, добрите изкуствени тъкани сериозно се конкурират с естествените, тъй като в тази област се появиха много интересни разработки. В някои случаи ловните дрехи от синтетични материали са много по-удобни и функционални от тези от естествени материали. По отношение на здравина и хигроскопичност, добрият синтетичен материал не отстъпва на естествения материал и в много случаи тежи значително по-малко. 

Отивайки на лов в планината, ловецът притегля предварително всеки грам от екипировката си, защото цялото това тегло, ще трябва да си го носи сам. Ясно е, че в този случай за предпочитане е висококачественото, но леко облекло от синтетични материали.

Дизайн, функционалност и естетика на ловното облекло

Както знаете, в света няма универсално ловно облекло за всички сезони и всички видове лов. По правило, производителите произвеждат различни линии - за зимен лов, за пролет-есен и т. н. Асортиментът на всички е доста богат, така че принципите на модулност и наслояване могат да се спазват чрез комбиниране на дрехи от различни марки. Ако говорим за функционалност, тогава няма голяма разлика. Ако говорим за естетика, тогава се счита за по-стилно да изберете гардероб за определен сезон в рамките на една и съща марка.

Финландски ловни дрехи
Финландски ловни дрехи

Бюджет за ловния гардероб

Това е друг труден въпрос, с който трябва да се справите, когато сте изправени пред необходимостта от оформяне, попълване или актуализиране на ловния си гардероб. Ясно е, че всеки има различни финансови възможности, така че изборът на производител трябва да отговаря на вашите финансови възможности, тъй като на пазара има ловни дрехи от премиум клас и висококачествено оборудване от надеждни производители на по-изгодни цени.

Наистина добрите дрехи не могат да бъдат евтини. А и не сме достатъчно богати, за да купуваме евтини неща. Нужно е ловните дрехи да служат дълго време и да доставят удоволствие, когато се използват. Високата цена означава, че ловните дрехи са изработени от високотехнологични мембранни материали, че са използвани най-модерните изолации, ципове, копчета и други аксесоари.

Всички тези материали са скъпи, което пряко влияе върху цената на облеклото за лов. Ако производителят се фокусира върху премиум сегмента, той винаги ще постави всичко най-добро. Ето защо престижът на марката е преди всичко гаранция за качество: фирмите, работещи в премиум сегмента, по дефиниция не са готови да правят компромиси за сметка на качеството.

Турски ловни дрехи
Турски ловни дрехи

Как да изберем дрехи за лов?

Когато става въпрос за подбиране на дрехи за лов, всяко малко нещо е от значение, като оборудването на ловното облекло е също толкова важно, колкото и оръжията. Правилният ловен костюм ще осигури комфорт и ще помогне да се избегнат рисковете за здравето. За ловеца е важно не само да спазва нормите и правилата за безопасност, установени от закона, но и да мисли правилно за екипировката.

Руски ловни дрехи
Руски ловни дрехи



Ловни дрехи Аляска (Hunting clothes Alaska )

Последните тенденции в ловното облекло: Отивайте на лов дори и в най-лошото време с ловни дрехи Alaska. Колекцията включва шушлякови якета, грапави полипамучни дрехи и технически облекла. Мембраните Rain-Stop и APS ще ви предпазят сухи по време на ловния излет. Налични са различните цветови опции.

Ловни дрехи Аляска
Ловни дрехи Аляска (Hunting clothes Alaska)

Критерии за избор на ловджийски дрехи

Облеклото за ловци не е универсално. Изборът се влияе от много фактори:

  • - района, където ще се провежда ловът,
  • - времето на годината,
  • - метеорологичните условия,
  • - вида на лова.

Има обаче общи критерии, на които трябва да обърнете внимание при покупката му.

- Съобразяване със сезона

Всеки сезон се нуждае от собствен ловен костюм.

  • = Зимните дрехи за лов трябва да са топли, да предпазват от влага и вятър.
  • = Летните дрехи трябва да осигуряват обмен на въздуха и да абсорбират добре влагата.


- Маскировка

Решаващ за маскирането е цветът на ловните дрехи и шумът, който издават при движение. Най-популярно е облеклото в цвета на армейския камуфлаж. Тази маскировка обаче не винаги работи ефективно. Ако не сте сигурни, че определено ще попаднете в "цвета" на зоната, изберете сиво, маслинено или каки. Важно е материята да остане матова дори когато е мокра. Костюмът не трябва да блести, да шумоли или да скърца.

- Удобство

За ловеца е важно да се движи свободно и бързо. Ловното облекло не трябва да пречи на движението, нито да пречи на прицелването и стрелбата.

- Размер

Дрехите за лов трябва да са съобразени с размера на ловеца, да прилепват плътно към тялото му, но да не ограничават движенията. От това зависи топлообменът и комфортът в ловни условия. Връхното ловно облекло се избира, като се вземе предвид фактът, че под него ще има още няколко затоплящи слоя.

- Практичност

Ловна екипировка не се купува наведнъж. Не се колебайте внимателно да проверите шевовете, крепежните елементи и тъканта за дефекти. Ако не ги забележите по време на покупката, определено ще ги забележите при лов.

Американски ловни дрехи
Американски ловни дрехи

-Материали

Тъканта трябва да бъде издръжлива и еластична, да осигурява защита от вятър, прах и влага. Плътността на тъканта не влияе на водоустойчивите свойства, така че дебелината на костюма може да бъде избрана по ваша преценка. При избора на материал е важно да се обърне внимание и на миризмата. Силният чужд аромат може да изплаши животинките в гората.

- Терморегулация

Ловните дрехи трябва да отстраняват влагата, да пропускат въздуха, да поддържат топлината на тялото. Това се улеснява от използването на термо бельо и правилно подбрани материали на костюма и подплатата.

- Допълнителни подробности.

Важна роля в облеклото за лов играе наличието на:

  • = качулка,
  • = защитни подложки,
  • = джобове,
  • = накладки.

Уверете се също, че циповете и нитовите са запечатани с изолационен материал. В противен случай те ще се намокрят и ще дават отблясъци. Те трябва да се закопчават лесно с една ръка, да не се припокриват с ремъците на пистолета и раницата.

- Цена

Цената зависи от качеството на плата, аксесоарите, реномето на фирмата за производство на ловни дрехи. Ловното оборудване от чуждестранни производители ще струва много повече. Но дори и сред родното производство можете да намерите висококачествена екипировка.

----------------

1 коментар:

Анонимен каза...

Интересува ме модел руски дрехи Барска -3 имали налични размери и цена благодаря

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод