Модни копринени дрехи.

Какво е коприна?

Hеувяхващатa слава! Коприната (остар. свила) е белтъчно (протеиново) влакно, добивано от пашкула на копринената буба. Тя е създадена в Китай, като произходът и датира около 3-то хилядолетие пр. Хр. Била е важна търговска стока, с която е извършван търговски обмен с Европа. Днес важните производители на естествена коприна са:
  • Китай,
  • Япония
  • Индия.

Разпространени коприни.

Коприната е естествено влакно протеин, форми на което могат да бъдат оплетени до текстили. Най-разпространеният тип коприна е придобитият от копринените буби, отглеждани в пленничество. Бляскащият ефект на копринaта, поради който тя придобива известност, е заради формата на фибрите-триъгълна призма, позволяваща копринената тъкан да отразява светлината при различни навлизания.

Копринени дрехи.

Легендата повелява, че първият човек, използвал копринена дреха е китайската императрица Кси-Линг-Ши. Дрехите-коприна обикновено са били запазвани само за кралете в Китай, за тяхна собствена употреба или за подарък, но постепенно се разпространяват из Китайската култура, а също така и за по-голямата част от Азия.
Красота и мода на копринената дреха.

Копринената дреха е мека и приятна на допир и привлича окото с блясъка и красотата си. Този естествен материал има уникални качества, които му гарантират неувяхваща слава. Дрехите от коприна имат свойството да поглъщат и да не пропускат до кожата вредните ултравиолетови лъчи. Коприната възпира достъпа до кожата и на някои вредни газове и бактерии, а същевременно имат добра проветривост, като задържат необходимата на кожата влага. По този начин копринените дрехи играят ролята и на своеобразни терморегулатори за тялото.
--------------------------------------------------

1 коментар:

  1. Хубавото си е хубаво. Коприната е измислена преди хиляди години и до ден днеше си е на мода. Естественият материал, особено когато се ползва за изработване и ушиване на дрехи, остава незаменим. Никакви изкуствени материи не могат да заменят естествената коприна.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Налични издания по английски език - за българи: