Какво е лейбъл (Label)?

Понятието лейбъл (Label).

Понятието «лейбъл» напоследък се налага все повече в говорния и писмен език у нас и идва от английски език «label», което не само означава тясното понятие «етикет», а има и по-широко значение на
  • търговска марка, 
  • фирмен знак, 
  • стоково обозначение.

Зараждане на лейбъла

Лейбълът се заражда като понятие и има особено широко разпространение в звукозаписната индустрия. В този смисъл то носи значение на фирма или студио за музикални записи, фирмен етикет върху грамофонна плоча или диск, фабрична марка, които са стоков знак на създателя.
След музиката, понятието придобива сходно значение и се разпространява и в света на модата, като се използва от модни и дизайнерски къщи или отделни моделиери за обозначаване на техните творения в областта на
  • джинсите, 
  • облеклото, 
  • модните аксесоари и т.н.

Лейбъла е графичен знак или монограм.

Лейбъл е малък монограм, графична отметка върху модни дрехи, музикални носители, който е специално разработен в ярки, декоративни цветови съчетания, грабващ окото и уникален по вид, който не може да се сбърка с друг подобен, т.е. индивидуализира съответния продукт по безспорен начин.

Поставяне на лейбъл върху стоката.

Има много начини за прикрепване на лейбъла към стоката - предимно чрез залепване (стикер), завързване, пришиване, окачане. Всяко предприятие - производител има право да поставя върху стоките си както стоков знак, така и други обозначения, символи, емблеми, потвърждаваши тяхното качество. Един от модните знаци за качество представлява, наложилия се напоследък «label».

Разрешение за поставяне на знак.

Разрешение да се поставя подобен знак върху продукцията се дава от специални учреждения, които контролират качеството на стоката и осъществяват контрол против евентуаните фалшификати от сродни произведения, като носят и отговорност за оригиналността на съответната модна или дизайнерска линия.

Label - понятие от модния свят

Макар, че label-а навлиза отскоро като понятие, най-вече в модния свят, още през Средновековието различни обединения на закупчици са следили за качеството на придобиваните стоки и са ги клеймовали с цел избягване на контрабандната търговия.

Лейбъл и стоков знак

Между «Лейбъл» и «стоков знак» има разлика - първия свидетелства за високо качество на продукта, осигурено от дизайнер, моделиер, модна къща, а втория е обозначение на производителя и свидетелства от кого е изпълнението на дизайнерския проект, кой е производителя, но също може да носи информация за високо качество и производствена репутация.
-------------------------------------------------
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

1 коментар:

  1. Lable на английски не означава нищо друго освен етикет, а самата дума етикет е френска.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод