Прада (Prada) - италианска модна марка


Прада е италианска модна марка (Prada)


Прада (от италиански език Prada) е известна италианска модна марка (бренд), дом на модата, регистрирана като частна компания, чието първоначално име е "Prada Brothers", основана в Милано, през 1913 г от Марио Прада (от итал. Mario Prada - дядо на днешния собственик).


От основаването си фирмата се занимава с производството на багажни принадлежности. През 1979 г. компанията се наследява от внучката Миучия Прада (от итал. Miuccia Prada - наследява от майка си), която създава феномена на повторно раждане на марката през 90-те години.


Първоначално Миучия учи актьорско майсторство, но по настояване на своите роднини, заменя театъра с по-сериозно образование. Днес Прада е една от малкото италиански компании, която се управлява от доктор политология и философия.

Така скромната фирма успява доста радикално да обнови своя имидж в преломен момент за италианската промишленост, когато проблемите със смяната на асортимента стоели буквално пред всички участници в пазара.

Прада се прочува през 1985 г., когато за първи път предлага доста необичайна линия чанти и раници от черен найлон, който се използва в италианската армия за ушиването на парашути. Демократичността на тези модели веднага и по достойнство се оценява от ценителите на модата. През 1988 г. след чантите идва на смяна епохалната нова линия дрехи.

Днес Prada е пример за съвременен дизайн, чистота на линиите и елегантен минимализъм, които отличават новата марка и й осигуряват незабавно многобройни привърженици по цял свят. Зашеметяващия успех провоцира появата през 1992 г. на втората младежка линия дрехи - Miu-Miu, по детския прякор на Миучия.

През 1993 г. тя бива избрана заради таланта си за най-добър дизайнер за годината в Америка, макар че на американския пазар фирмата излиза едва на следващата година, едновременно с откриването на новия й бутик в Лондон.

Така по естествен начин следва и триумфа, когато през 1995 г. на церемонията по връчването на Оскари, две млади и много популярни актриси Дрю Баримор - в рокля Miu-Miu, и Ума Търман - най-нежен лавандулов тоалет на Prada.

Оттогава тоалетите на Прада се считат за задължителни атрибути в тесния кръг на “новия елит” - елитът на поколението “Х”.

Prada е уникална марка, за която може да се каже флагман в света на марковите дрехи. Дизайнерите на Prada обичат лукса и традицията. Те не искали да изгреят – те отдавна блестят, не обичат да се хвалят - доказали са се достатъчно, уверени са с превъзходство. 


-------------------------------------------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод