Кожата - орган за красота и защита

Кожа е външната обвивка на организма на всяко животно и на хората, която има важна роля за красотата и за защитата на тялото от широк спектър външни въздействия, като в същото време взема дейно участие в дихателния процес, терморегулацията, обменните и много други жизнени процеси.

Освен това, кожата представлява обширно рецептивно поле за различни видове повърхностна тактилна чувствителност, като болка, натиск, температура и др. Т.е. това е най-големия човешки (тактилен) орган. Състои се от епидермис, дерма и подкожни мастни клетки - хиподерма.

Епидермисът включва в себе си 5 слоя епидермални клетки, като най-ниския - базалния, се разполага на базалната мембрана и представлява един ред призматичен епител. Непосредствено над него се намира слой от 3 до 8 реда клекти с цитоплазматични израстъци.

Следва зърнист слой от 1 до 5 реда уплътнени клетки, блестящ слой с 2 до 4 реда безядрени клетки (различни на дланите и стъпалата) и рогов слой от многослоен ороговен епител. В епидермиса се съдържа меланин, който оцветява кожата и предизвиква ефекта на слънчевия загар и който има важно значение за красотата на тялото.

Дермата или собствено кожата, представлява съединителна тъкан и се състои от два слоя - зърнест слой, на който се разполагат многочислени израстъци, съдържащи мрежа от капиляри и нервни окончания и мрежест слой, съдържащ кръвоносни и лимфни съдове, нерни окончания, фоликули на космите, жлези и също еластични, колагенови и гладкомускулни влакна, придаващи на кожата гладкост и еластичност.

Подкожно мастните клетки се състоят от снопчета съединителна тъкан и мастни струпвания, пронизани от кръвоносни съдове и нервни влакна. Физиологичната функция на мастната тъкан се състои в това да натрупва и съхранява хранителни вещества. Освен това, тя служи за терморегулация и допълнителна механична защита на тялото.

Освен самата кожа, в организма се намират и нейни анатомични производни - образования, които получават развитие от кожата и нейните зачатъци. Различните секреции на жлезите, които са разположени в кожата, също представляват част от външната обвивка на тялото. От казаното до тук става ясно, че това е сложен и важен човешки орган с голямо значение за защитата на организма и за външната красота и естетика на човека.
--------------------------------------------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод