Келвин Клайн - американски моден дизайнер (Calvin Klein).

Calvin Richard Klein

Келвин Ричард Клайн (от англ. Calvin Richard Klein) е американски моден дизайнер, роден на 19 ноември 1942, в Бронкс, Ню-Йорк, САЩ. Той завършва образованието си в Fashion Institute of Technology през 1964 г., а през 1968 г. основава в Ню Йорк, заедно със своя приятел от детството Бари Шварц, собствена дизайнерска компания Calvin Klein Inc. правеща дрехи в стил унисекс.

Отпечатък в модния свят

Calvin Klein оставя свой отпечатък в модния свят, като обикновено бива разпознаван в него от своите провокативни маркетингови кампании, често с полуразсъблечени модели или даже с аматьори в екзотични пози, подходи, които до тогава не са били виждани. И макар, че неговите дрехи не са кой знае колко оригинални, те винаги са лъскави, секси и се носят от богатите и известните. Така Кляйн си създава име в света на модата.

Класическо мъжко облекло.

Започвайки дейността на ателието си със създаването на мъжко горно облекло, Calvin Klein постепено преминава към дизайн на дрехи за жени. През 70-те години, той адаптира класическия мъжки костюм като облекло за дамска мода, а през 80-те години заявява, че «разработва долното бельо, така че хората да изглеждат по-сексуални».

Двубордно късо палто

През 1970 г. представя PeaCoat, двубордно късо палто с широки ревери - модел, който станал не просто хит за сезона, но и определил насоките на модата в горното дамско облекло за цяло десетилетие напред. А през 1974 г. Клайн създава колекция от аксесоари и кожено облекло.

Революция в джинсите

През 1978 г. Klain се изявява като новатор, извършвайки революция и в джинсите, като превръща денима в предмет на дизайн. Той представя по подиумите дизайнерски джинси, позволяващи на момичетата да демонстрират дължината на своите крака и стройността на бедрата си.
Така лейбъла « Calvin Klein» на задния джоб на скъпарските джинси се превръща в първата лястовичка за това, което по-късно е наречено логомания. По същото време, младата актриса Брук Шийлдс предизвиква доста суетня със своята реклама от края на 70-те за маркови джинси на Calvin Clein под девиза "You know what comes between me and my Calvins? Nothing."

Колекция от мъжко долно бельо

През 1982 г. новатора продължава с разработването на колекция от мъжко долно бельо, което се рекламира от известния рапър М. Марк и супермодела Д. Уест, призоваващи да се носи бельо с широк ластичен колан. Тогава за първи път въвежда полуразсъблеченото мъжко тяло като естетичен елемент в рекламата.

Младежкия стил «унисекс»

През 1992 г. отново разбунва пуританска Америка със създаването на младежкия стил «унисекс», издавайки рекламния плакат с младата Кейт Мос (Kate Moss) и рапера Марки Марк (Mark Wahlberg), като ги прави доста известни. Скандалите продължават и през 1999 г. с пускането и реклама за нова линия в долно детско и младежко бельо, като провокационните фотографии с деца били признати за фриволни.

Елитната парфюмерия

За да се избегнат по-тежки обвинения, рекламната кампания била спряна, а дизайнера се извинява пред обществото. В допълнение към дрехите дизайнера разработва цяла поредица от аромати на принципа на двойниците - мъжки и женски мирис, каквито са:
 • «Вечност» (1983 г.),
 • «Обзетост» (1985 г.),
 • «Отдушник» (1986 г.).
Неговата марка е един от най-продаваните брендове в областта на елитната парфюмерия и козметика, като първия парфюм излиза през 1981 г.
През 1986 г. правата за разпространение на парфюмерия под марката Calvin Klein закупуват от Coty, като са известни 61 такива парфюма. Най-успешните от тях са:
 • Obsession, 
 • One, 
 • Euphoria, 
 • Be, 
 • Eternity.

Бутици по целия свят.

Макар седалището на фирмата да е основно в Америка и Европа, през 90-те години тя активно се разширява на изток, откривайки свои бутици в
 • Москва, 
 • Хонконг, 
 • Кувейт, 
 • Джакарта.

Келвин Клайн три пъти награждаван със «Coty“

Келвин Клайн става три пъти притежател на наградата «Coty“ - през годините 1973, 1974 и 1975 и четири пъти получава националната награда за мода на САЩ «American Fashion Awards» а също и Council of Fashion Designers Award. През 2003 г. дизайнера продава своята компания.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Налични издания по английски език - за българи: