Дънки - удобни и надеждни дрехи.

Всеки днес е облечен в дънки.

Почти всеки втори човек днес е облечен в дънки, факт, който едва ли създателят им – белгиецът от еврейски произход Леви Щраус си е представял преди повече от 150 години. Тогава с парчето вълнен плат, единственото наследство от баща му, 24-годишното момче ушива панталон на един подпийнал златотърсач, и така срещу полезната дреха бездомникът Леви получава разрешение да спи „под дървото“.

Манията по здрави и надеждни панталони.

Оттогава манията по тези здрави, надеждни и удобни панталони залива целия свят. Леви Щраус притежава изключително търговски и предприемачески дух. Той усеща, че не е достатъчно да открие шивашки магазин, а да направи продукт за масите. Усъвършенства го многократно и под влияние на миньорите от едно американско село, Леви поставя дълбоките джобове, колана,  двойния шев с оранжеви конци.

Основатели на дрехата.

Един друг беден младеж – Якоб Дейвис, усъвършенства здравината на джобовете, за да не изпада самородното злато, придобито от златотърсачите. Така  двамата патентоват може би най-масово купуваният текстилен продукт в целия свят, за всички времена, а на задният джоб и днес все още е зашит отличителният знак  «Levi’s».

Само за 20 години цената на дънките скача от 1,5 $ на 22 $. Холивудските филми от 30-те години на 20 век са пълни с каубои, яздещи коне и облечени в съблазнителни тесни модели. След още 30-40 години в магазините се появяват ризи, шапки, якета, обувки от същия дънков плат. Дънките стават мода на хипитата, които доукрасяват дрехите си с пайети и бродерии във формата на пръчки и ивици.

Работно облекло за миньорите.

Въпреки, че тези панталони са считани за работно облекло на „робите и миньорите“, дреха на масите, към която аристократите са изпитвали презрение, те предизвикват интереса на хиляди дизайнери по света - Jean-Paul Gaultier, Alexander McQueen и др. Производството придобива гигантски размери по целия свят.

Днес дънките са на всеки ъгъл.

И днес човек може да си купи дънки на всеки ъгъл, с всевъзможни дизайнерски решения. Те не са просто панталони, все повече практическата им стойност се преплита с естетическата. Някои задават въпроса: за практичност или за изкуство говорим в случая?! Подходящи са за разходки край реката и да се отиде на ресторант.

Подходящо облекло са даже за бебето, и 60-годишният мъж. Жените ги обличат по всякакъв повод и за да не бъдат обвинени в немарливост, започват да мислят за различни аксесоари към тях: туниката придава елегантност, лачената чантичка – тържественост, металните синджири и гривни – за младежите.

Дизайнерски фасони.

Неизброими са фасоните – обичайни (Relaxed); широки и меки, тип Маяковски   (Baggy); с „първобитен фасон“, според първоначалния замисъл на техния автор (Carpenter); за „каубои“ (Boot Flare или Boot Cut); тесни и „секси“ (Slim), „хитри“ с още един пришит джоб  (Cargo)  и прочие.

Дънки за бременни.

Бъдещите мамички могат да се чувстват комфортно и да изглеждат стилно в специални дънки със специален колан, който се разтяга. Малчуганите могат да тичат до премала, да правят своите пясъчни дворци, обути в удобни и здрави панталонки, украсени с любимите им герои.

Модата се мени, но дънките - не.

Всеки може да избере своите дънки, съобразно своя темперамент, индивидуалност и вкусове, съобразно ситуацията и местопребиваването. Модите се менят, но дънките остават да бъдат „на гребена на вълната“ в най-различни стилове – веднъж с висящи по краищата конци, друг път – с някой друг „ефект“ като този на „мраморните“ модели, или този, който се получава при „снежното“ пране.

Стиловете са също толкова разнообразни: класически, работнически, кънтри стил, ретро, „хипи-джинси“, авангардни, за бохеми, хип-хоп, изкуствено състарени дънки и пр.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод