Как се обличате - стилно или модно?

Какво е стил в модата?

"Всяка мода излиза от мода, но стила - никога", е казвала по своето време легендарната Коко Шанел. Тя успяла да създаде собствен уникален стил, произвел истинска революция в модата на 20-те години на миналия век. А чрез тази кратка фраза, Шанел изтъква най-съществената разлика между двете понятия.

Стилът е ключов елемент в имиджа и представата за един човек, при това има много по-постоянен и траен характер, в сравнение с постоянните модни промени в играта “днес модно - утре демоде”. Всъщност, понятието има гръцки произход “stylos” или «stilus», което означавало заострена бронзова пръчка, използвана за писане на текст ърху дъсчица, покрита с восък.


Обратния край на stylos-а бил плосък, за да може с него да се изтрива написаното. В по-широко тълкуване, понятието има значение на слог, сричка на писателя, похват, метод, начин на работа. Едва по-късно, в латинския език, термина придобива по-широко значение, като в научната терминология той има много широк диапазон на приложение.

Чрез стила може да се обозначава индивидуалния маниер на твореца, характеристиките на признаците на определена група паметници или художествени произведения, до сумата от устойчиви признаци, характеризиращи образната и формална структура, свойствена в изкуството от една или друга историческа епоха.

В историята на изкуството, с тази дума за обозначавани определени периоди и етапи в развитието на изкуството, когато е съществувала единна система на художествени похвати, различими в различните изкуства. Но ако Вие искате винаги да изглеждате отлично и да бъдете стилен човек, необходимо е да знаете някои тайни на собствения стил.

Стилът е единство на образа, където формата и съдържанието не си противоречат едни на други. Днес в дрехите се развиват едни стилове, раждат се други, а трети умират. Даже можем да отбележим, че стиловете могат да се развиват едновременно, обикновено - успоредно, но също и като проникват един в друг. Така в края на 19-ти и началото на 20-век се срещат и преплитат реализма и модернизма.

Така стил е един вид визитната картичка на човека, нещо като собствена емблема за продукта, който той самия представлява в очите на обществото. Но старшинството на стила над модата е доста странно явление, доколкото модата се е появила няколко столетия преди него. Но от друга страна, това е обяснимо с множеството роли и образи, които може да приеме човек, като запазва собствен подход на поведение.

Ако е вярно, че хората се “посрещат по дрехите”, то техния стил на обличане е и първият признак на индивидуалност, който издава характера на личността. Стиловите дрехи са съвкупност от малки детайли, акценти, аксесоари, разцветки, тъкани, скрояване, създаващи заедно индивидуалния образ.

В съвременното общество битува огромно разнообразие на стиловете, благодарение на което да се експериментира със собствен имидж може до безкрайност. Макар, че често е трудно да се даде точно определение на понятието. Европейците са убедени, че го притежават като че ли по рождения и избягват да приемат съвети по въпроса.

Но истината е, че стила може да се определя точно и на него можем да се учим. Същността му не е конкретни правила как да се обличаме (в бяло или в джанаки), а в няколкото прости истини, които всеки човек може да открие за себе си, разбирайки дълбоко себе си. Стилните хора се обличат така, че да подчертаят своите предимства - красиви крака, гърди, бедра… Изразните средства се диктуват от характера на човека, а не от текущата мода.

Стил - като чувство за мяра в модата

Проявата на стил в подбора на дрехите, с които се обличаме по един или друг повод, или без повод - в ежедневието, е израз на чувството ни за мяра в използването на модата. Като постоянното залитане по последните модни тенденции също е вид стил, но твърде уморителен, изтощителен и разхитителен.

Но пак си е въпрос на избор.

Още Ив Сен Лоран казва, че най-главното в модните дрехи е жената, върху която те са облечени и че междувпрочем същото се отнася и за мъжете. Стилните мъже и жени използват дрехите за фон на своята индивидуалност, поради което за много хора ключ към стила се явява простотата.


Проста, добре скроена дреха, от висико качествен черен, бежев, син или сив цвят, под формата на класически мъжки или дамски костюм, се запомня много и много по-добре от който и да е отчаян колаж на най-модерните детайли - последен писък на модата.

Това е така, защото добре ушитото и добре седящо ни облекло не изисква допълнения, защото неговия фасон сам по себе си е украшение. Затова е важно да помним, че ако една вещ не Ви седи идеално, по-добре да не я купуваме, иначе ще се обзаведем с поредица “недотам” дрехи и аксесоари, с което ги обричаме на дълъг престой в гардероба, вместо да ги носим често.

Всъщност, може и сами да си направите сравнението. Представете си, че с времето сте накупили дрехи по последен писък на модата, които само след 2 - 3 седмици или месец вече са заклеймени с етикета “демоде”, по простата причина, че трябва да отстъпят място за следващите ги модни писъци. Не става ли така?!

И когато се опитате да си съчетаете облекло за деня от тях - панталоните са възкъсички, сакото тесничко в гърдите, роклята се събира на някакви си свои гънки отпред или на гърба и т.н. - как от всичко това да направиш собствен стил, освен ако той не е нещо съвсем изчанчено.

А сега си представете, че вместо това имате “само” 2 - 3 просто скроени костюма, в които изглеждате безупречно, сякаш са отлети по Вас, които при това може да съчетавате и комбинирате помежду им и да ги разнообразявате са няколко акцентиращи аксесоара - вратовръзки, колие, гривни, шал … Е, не е ли това проява на собствен стил с чувство за мяра в модата, без прекомерни, скъпи и безсмислени модните увлечения?

 

Как се обличате - стилно или модно?


Хората трудно могат да отговорят как се обличат - стилно или модно.

Стилно или модно обличане.

Хората трудно могат да отговорят как се обличат - стилно или модно и още по-трудно правят разлика между двете понятия. На първо време, за да усвоите умението да се обличате стилно, е необходимо да разберете разликата между следните понятия: “модно”, “стилно”, “с вкус” и че те не са синоними, а имат различно значение.

Модно обличане.

Да се обличате модно означава постоянно да следите последните модни тенденции, да си закупувате последните хитове на модата и да се носите с тях. Това течение и поведение е подходящо за богати хора с комплексирани характери, защото е скъпо мероприятие - поне 1 - 2 пъти на сезон трябва доста да се поохарчвате за най-новите писъци на модата, които само след 2 - 3 седмици биват заклеймявани с етикета “демоде” и Ви поставят отново в шах да купувате следващите последни модни писъци.

Наистина, доста скъпо мероприятие. Да се поддадат на такова поведение е присъщо на хора с комплексиран характер, които имат ниска самооценка и разчитат да се издигнат в очите на обществото не със своите умения и дадености, а с външен блясък и модно парадиране. Все пак, ако това го правите упорито и последователно и имат финансовите възможности да си го позволяват, би могло да се приеме също за проява на вид характер.

Но по този начин се обличат на доста разхитителен начин а живот и се поставяте в услуга на модната уловка, която е създадена именно с цел да Ви изсмучи финнасово колкото е възможно повече. Т.е. превръщате се доброволно в най-добрия възможен целеви профил за модния маркетинг - моделиерите обичат най-много точно хора като Вас, понеже Вие им правите голям, постоянен и предвидим търговски оборот.

Обличане с вкус.

Последното от трите понятия, да се обличате “с вкус” означава, че притежавате умението да се обличате добре, правилно да подбирате и съчетавате различните части на облеклото си, обувките, аксесоарите, като по този начин постигате да Ви възприемат като човек, който се носи красиво и уместно, с вкус, без излишества и помпозност. Този начин на обличане не означава, че непременно трябва да се съобразявате с последните тенденциите на модата.

Обличане със стил.

Докато стилността не е нито едното, нито другото, а умението във всеки свой образ да подчертаете своята индивидуалност, собствените индивидуални достойнства, да скриете умело някои свои недостатъци, дали с подходящ комплект или аксесоар или с игра с геометричните пропорции и съчетания. Това означава да заложите и на характерни свои любими и постоянни елементи или някои необичайни съчетания. В този начин на носене може да заимствате отделни модни или наложени елементи от облеклото, но всичко това е пречупено през Вашето характерно отношение към външността Ви като израз на Вашите способности и качества.

Това е стила - съвкупност от неповториме, необичайни и неочаквани решения във Вашия образ, по които е възможно да бъде описан Вашия общ маниер на обличане. При това не е чак толкова трудно човек да се научи на стилност, стига да притежава определен вкус и да не е фанатично привързан към уловките на модата, която най-малко може да се нарече индивидуален образ на носене, поради засилената си комерсиалност и конфекционност.

Стилът създава комфорт.

Пробвайте, експериментирайте, учете се от опита си, а като основен критерий заложете собствения си комфорт, при това не само физически, а най-вече психологическия. Може би ви се е случвало да срещнете неочаквано свой стар познат и да изпитате неудобство, че го виждате не в най-добрия му външен вид. Стилът може да Ви помогне да избегнете този капан и винаги да се чувствате уверено, независимо дали сте облечени в делово или вечерно облекло, или излизате на разходка и за спорт. Най-важното е стила да Ви помага да се харесвате.

-------------------------------------------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод