Как се обличате - стилно или модно?

Стилно или модно обличане.

Хората трудно могат да отговорят как се обличат - стилно или модно и още по-трудно правят разлика между двете понятия. На първо време, за да усвоите умението да се обличате стилно, е необходимо да разберете разликата между следните понятия: “модно”, “стилно”, “с вкус” и че те не са синоними, а имат различно значение.

Модно обличане.

Да се обличате модно означава постоянно да следите последните модни тенденции, да си закупувате последните хитове на модата и да се носите с тях. Това течение и поведение е подходящо за богати хора с комплексирани характери, защото е скъпо мероприятие - поне 1 - 2 пъти на сезон трябва доста да се поохарчвате за най-новите писъци на модата, които само след 2 - 3 седмици биват заклеймявани с етикета “демоде” и Ви поставят отново в шах да купувате следващите последни модни писъци.

Наистина, доста скъпо мероприятие. Да се поддадат на такова поведение е присъщо на хора с комплексиран характер, които имат ниска самооценка и разчитат да се издигнат в очите на обществото не със своите умения и дадености, а с външен блясък и модно парадиране. Все пак, ако това го правите упорито и последователно и имат финансовите възможности да си го позволяват, би могло да се приеме също за проява на вид характер.

Но по този начин се обличат на доста разхитителен начин а живот и се поставяте в услуга на модната уловка, която е създадена именно с цел да Ви изсмучи финнасово колкото е възможно повече. Т.е. превръщате се доброволно в най-добрия възможен целеви профил за модния маркетинг - моделиерите обичат най-много точно хора като Вас, понеже Вие им правите голям, постоянен и предвидим търговски оборот.

Обличане с вкус.

Последното от трите понятия, да се обличате “с вкус” означава, че притежавате умението да се обличате добре, правилно да подбирате и съчетавате различните части на облеклото си, обувките, аксесоарите, като по този начин постигате да Ви възприемат като човек, който се носи красиво и уместно, с вкус, без излишества и помпозност. Този начин на обличане не означава, че непременно трябва да се съобразявате с последните тенденциите на модата.

Обличане със стил.

Докато стилността не е нито едното, нито другото, а умението във всеки свой образ да подчертаете своята индивидуалност, собствените индивидуални достойнства, да скриете умело някои свои недостатъци, дали с подходящ комплект или аксесоар или с игра с геометричните пропорции и съчетания. Това означава да заложите и на характерни свои любими и постоянни елементи или някои необичайни съчетания. В този начин на носене може да заимствате отделни модни или наложени елементи от облеклото, но всичко това е пречупено през Вашето характерно отношение към външността Ви като израз на Вашите способности и качества.

Това е стила - съвкупност от неповториме, необичайни и неочаквани решения във Вашия образ, по които е възможно да бъде описан Вашия общ маниер на обличане. При това не е чак толкова трудно човек да се научи на стилност, стига да притежава определен вкус и да не е фанатично привързан към уловките на модата, която най-малко може да се нарече индивидуален образ на носене, поради засилената си комерсиалност и конфекционност.

Стилът създава комфорт.

Пробвайте, експериментирайте, учете се от опита си, а като основен критерий заложете собствения си комфорт, при това не само физически, а най-вече психологическия. Може би ви се е случвало да срещнете неочаквано свой стар познат и да изпитате неудобство, че го виждате не в най-добрия му външен вид. Стилът може да Ви помогне да избегнете този капан и винаги да се чувствате уверено, независимо дали сте облечени в делово или вечерно облекло, или излизате на разходка и за спорт. Най-важното е стила да Ви помага да се харесвате.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод