Народни дрехи и накити.

Народните дрехи са част народната култура

Народните дрехи са важен дял от народната култура, с помощта на които могат да се изяснят етнографски, исторически и социални процеси в историята на България.
The image “http://www.horo.bg/resources/images_full/P1237194_500.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Основната функция на облеклото е утилитарната. Тя се изразява в предназначението на българското народно облекло да предпазва човешкото тяло от климатичните влияния и да улеснява трудовата дейност на човека.

Функции на облеклото.

Облеклото изпълнява обаче и други функции, между които най-важната е етническата функция. Именно чрез облеклото (материя, цвят, кройка, украса) българите изразяват своята принадлежност към българската народност, пак чрез облеклото се разграничават от поробителя. То показва националността, местожителството, пола, възрастта, семейното положение, занятието, социалната принадлежност, вероизповеданието на този, който го носи.

Кройки и материали на дрехите.

Кройките, особено материята и съставът на дрехите, са в зависимост от географските условия. Дрехите на планинците, дори и ризите им са вълнени, плътно прилепнали около тялото им, за да задържат топлината. В откритие за студения вятър придунавски селища и по снежните планини кожухът е необходимост, а в топлите полски райони е декоративен елемент към облеклото.

Характер на производството

Облеклото е създавано в зависимост от характера на производството както в цялата страна, така и в отделните области. При натуралното стопанство в миналото, в тесния затворен кръг на селищно общежитие, облеклото зависи изключително от местното производство.
В скотовъдните райони дрехите са предимно от памук. При благоприятни условия за виреене на памук в тракийските полета дрехите на тракийците са памучни.

Традиционните костюми като силует

Ефектът на традиционните костюми като силует, художествена композиция и колорит не би бил пълен, ако не присъства накитът. За любовта на българката към разнообразни накити се говори почти във всички пътеписи на европейци, преминали през нашата страна. Описват се нанизи от парички, гердани от раковини, както и огромно многообразие на накити за глава, ръца, тяло - дело на изкусни майстори златари.

Народна традиция в накитите.

Традицията на този занаят е древна, а от тук и уменията да леят, коват, апликират, да изтеглят сребърни филигранни жички, да изработват ажур или да комбинират техники в разнообразни форми. Накитите по възрожденските костюми са старинен израз за семейно-възрастово и социално положение, а понякога и белег за локално-регионална принадлежност.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод