Ризата - основна част на женската руска дреха

Женска руска народна дреха

Женската руска народна дреха се състои от риза, сукман, понякога престилка, нагръдник и допълнение колан и накит за главата:
  • при жените - кокошник /женска украса за глава/ или повойник /забрадка при омъжените жени/, 

  • при девойките - превръзка, лента на главата, а при тържествени случаи - венец, нанизани бисери.
Ризата е основна част на женската руска традиционна дреха имаща широки, събрани долу ръкави. Изобразителните елементи най-пълно са представени в нейната бродерия. Обикновенно са изобразени сложни сюжети, а понякога и цели сцени.

Сватбената риза

Сватбената риза, като елемент на руската женска дреха,  представлява истинско произведение на изкуството. Бродерията е върху гърдите, върху рамената и ръкавите, и в края на ризата с 30 сантиментрова ширина. Всяка част от ризата има свой традиционен орнамент. Сложните, многофигурни композиции са разположени в долния край на ризата. Те се състоят от огромна картина, разположена по ширината на лененото платно и изобразяват различни сцени и отделни фигури. Тук има
  • огромни птици с разперени крила,
  • фантастични женски фигури,
  • приказни села
  • големи птици с две глави. 

Украса и бродерии.

Тези фигури са обградени с красиви контури, със запълнени квадрадчета, чертички, зигзази и други бродерии. На всеки от четирите края на платното не рядко има различна шарка. Тези шарки обединяват общия линейно-графичен принцип за постройка на орнаментите, на общия колорит на дрехата. Горната част на бродерията обикновено не е била ограничена и свободно се нанасяла на бялото платно. Шарките са декоративни благодарение на големите размери на главния мотив и обикновено са малки птички или розетки /плетеници/, запълващи свободните места на фона.

При други ризи /от други райони/ бродерията върху раменете е плътна и представлява  правоъгълна кърпа от багри. Различните оттенъци на червеното - от керемидено до наситено червено-кафяво играят основна роля в багрите на сложните геометрични фигури. Към тези тонове се добавя син, зелен, нежен златист и наситен черен цвят, а също така и златисти нишки, които заедно създават изключителната красота на бродерията. Украшенията на ръкава често се състоят от преплетени геометрични мотиви, шахматни елементи и розетки.

Единно декоративно цяло

В шарките, които се намират около врата на дрехата, върху гърдите и в края на ръкавите често се срещат мотиви на птици, дървета и женски фигури. Но гледайки различните части на шарките върху ризата прави впечатление, че те имат единно декоративно цяло. Има общо тонално цветово звучене и всичко е в пъстра цветова композиция. Мотивите, дали това са женска фигура или конник, дърво, птица или коне, те всичките са еднородни по ритъм. Ивицата, в която се редуват изображенията на дървета и животни, като правило е ограничена горе и долу, като тесни плоски геометрични орнаменти.

Произведение на изкуството

При траур се носи "нещастна" риза. На някои места, при траур по родители, носели риза с бяла бродерия, а по деца - с черна, изпълнена с кръстове, бродерия и набор. Руската народна женска дреха е многообразна, колоритна, носеща духа на народа. С нейните багри и форми, тя самата представлява произведение на изкуството.
-------------------------------------------------
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод