Женско традиционно облекло.

Женското традиционно облекло

В основата на женското традиционно облекло са ризата, пещималът, престилката и поясът, които са задължителни за носене от жените във всички възрасти и случаи. Промяната на възрастта, семейното положение на жената, различните сезони и битови потребности налагат включване на редица допълнителни части.

Женска риза

Женската риза заема основно положение в носията и има определящо значение за нейния външен облик. Тя е дреха, която от раждането буквално не се сваля от гърба. Ризата е от „туникообразен” тип със специфична кройка и украса, придаващи линейна очертаност на носията. Тя пада права по тялото, а украсата се състои от шевични ивици, обточващи пазвения отвор, ръбовете на полата и ръкавите.
 Състои се от цял неизкроен домашен плат, който е преметнат през раменете и образува боевете (предница и гръб). В средата на прегъвката има отвор за главата с дълбоко цепната пазва. Ръкавите са широки и прави, с дължината си покриват китките на ръцете. Ризата се носи стегната в кръста.

 Отзад, над стегнатата в кръста риза, се опасва пещемал. Той изпълнява ролята на задна престилка в женското облекло. Пещемалът е широка, съшита от два плата престилка, набрана като верило в ситни гънки. Той е дълъг до около прегъвките на коленете, а в страни не се застъпва от предната престилка. Пещемалът се носел непрекъснато от жените във всички възрасти, като се свалял само преди лягане.

Престилка

Като при всички двупрестилчени носии и в женския костюм отпред над ризата се пасва престилка. Нейната отличителна особеност е специфичната художествена украса и голямоторазнообразие от варианти на престилки с различна функция в бита. Престилките към женската носия биват главно три вида-престилчи, бяла тирена ута и черна ута.

Женски пояс

Женският пояс е широк 3-4 см и дълъг към 4 метра. Тази дължина позволява да се увие неколкократно около кръста. Женските пояси са с преобладаващ винено червен цвят, а очертанията на фигурите са главно от черни, бели и малко жълти, кафяви и масленозелени конци. Орнаменталния пояс, наречен още гердан, е изпълнен главно с растителни орнаменти, контурите на които са очертани предварително на стан, а след това са нашити с бели памучни конци. Орнаментиката се отличава с белите графични очертания на дребните като снежинки или по-едри цветя, които контрастно се открояват върху черното поле. Само някои детайли са довършени с червени или зелени вълнени конци.

Това е характерният за традиционната българска женска носия изпълнителски похват, широкото използване на цветовия контраст, който допринася особено много за изграждането на нейния специфичен художествен стил.

----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод