Stella McCartney | dLambow


Стелла Маккартни - английски моделиер и дизайнер


Коя е Стела Маккартни?

Стела Маккартни (Stella Nina McCartney) - английски моделиер и дизайнер. Тя е дъщеря на английския певец и автор на песни сър Пол Маккартни и на американската музикантка, фотографка и активистка за правата на животните Линда Маккартни (1941 г.). Родена е на 13 септември 1971 г., Ламбет, Лондон, Великобритания.

Съпруг:
 • - Аласдър Уилис (ж. 2003 г.)
Деца:
 • - Miller Alasdhair James Willis (2005 г.),
 • - Бейли Линда Олуин Уилис (2006 г.),
 • - Райли Дилис Стела Уилис (2010 г.),
 • - Бекет Робърт Ли Уилис (2008 г.)

Стелла Маккартни - дизайнер
Stella McCartney

Братя и сестри:
 • сестра - Мери Маккартни (Mary McCartney),
 • полусестра - Хедър Маккартни (Heather McCartney),
 •  Беатрис Маккартни - Родители: Пол Маккартни, Хедър Милс,
 • брат - Джеймс Маккартни (James McCartney),
 •  Арлен Блейкман
Родители:
 • Баща - Сър Пол Маккартни - участник в групата  The Beatles,
 • Майка - Линда Истман МакКартни - фотограф и активистка за правата на животните.

Детството на Стела

Стела Нина Макартни е родена на 13 септември 1971 г. в Лондон. Момичето става второто от трите деца, родени в семейството на бившия вокалист на Бийтълс - Пол Макартни и съпругата му Линда. Въпреки че Стела е родена малко след разпадането на Бийтълс, Стела си спомня интензивния график на записи и турнета на баща си от ранно детство.

Макар Стела да е родена в известно семейство, тя имала обикновено детство. Създават се близки и топли отношения между членовете на семейството и децата посещават местни държавни училища, заедно със съседните деца при общи условия, без привилегии.

На крилете на "Wings" около света

С новата група "Wings", в която влизат Пол, Линда и барабанистът Дани, Стела с брат си Джеймс и сестрите Мери (сестра) и Хедър (полусестра, дъщеря на Линда от първия й брак) обикалят света. Между другото, групата Wings дължи името си на Стела. Както Пол каза в интервю, Линда имала тежко раждане и лекарите решили да направят цезарово сечение, а бащата се молил пред вратата на операционната ангелът да донесе здрава дъщеря на крилете си.

Мечти за дизайнерска кариера

Стела израства като дръзко и самоуверено момиче, което не се колебае да изрази мнението си по всеки въпрос. Поради тази причина периодично възниквали конфликтни ситуации с връстниците й. Стела мечтаела за кариера като дизайнер от 13-годишна, като в същото време прави и първата си крачка в тази посока - тя самостоятелно разработва дизайна на яке.

Първи стъпки с Christian Marie Mark Lacroix

На 16-годишна възраст момичето вече е студентка и асистентка на основателя на къщата за висша мода Кристиан Мари Марк Лакроа. Тогава Кристиан бил още нов в света на модата и тъкмо работел върху първата си колекция. Момичето не пренебрегвало дори най-простата работа. По същото време Стела усвоявала умението да шие и крои от шивача, който шиел костюмите на баща й.

Stella McCartney и Christian Marie Mark Lacroix

Начало на кариерата

Стела Маккартни официално влиза в света на модата през 1995 г., когато кани приятелите си супермодели Наоми Кембъл и Кейт Мос да представят колекцията от нейни дрехи. Било нещо като дипломен проект за Стела в Лондонския колеж по изкуство и дизайн, в гр. Сейнт Мартин. Представянето на колекцията на Маккартни е съпроводено от музикалните композиции на легендарния Пол Маккартни, предизвиква истински фурор. Дрехите й били разпродадени в марковите бутици на Лондон и Токио за броени дни.

Стела Маккартни с Кейт Мос
Stella McCartney + Naomi Campbell and Kate Moss

Главен дизайнер в модната къща Chloe

Две години по-късно момичето е поканено на позицията главен дизайнер на модната къща Chloe. Преди това тази позиция е заемана от немският моден дизайнер Карл Ото Лагерфелд. Господарят на модния свят бил скептичен и дори леко враждебен към Стела, която правела първите си стъпки в модния дизайн. 
 
Но благодарение на своето усърдие и старание, Маккартни осигурила на модната къща Chloe в Париж огромен търговски успех и признание на критиката. Едно от най-важните постижения на дизайнерката била луксозната рокля, в която американската певица Мадона се омъжва за Гай Ричи.
Главен дизайнер на модната къща Chloe
Stella McCartney и ChloeКариерата на дизайнер продължава в Gucci

През 2000 г. Маккартни получава наградата за дизайнер на годината на Vogue. След като работи четири години за Chloe, Стела се мести в италианската модна къща Gucci. Работейки с модната къща, в същото време Маккартни отваря и четири свои бутика от 2002 до 2008 г., където продава свои дизайнерски колекции. Освен собствените си дизайнерски проекти, Стела работи върху създаването на костюми за звезди от шоубизнеса като"
 • - Гуинет Полтроу,
 • - Мадона,
 • - Джуд Лоу,
 • - Ани Ленъкс.
Стела в италианската модна къща Gucci
Stella McCartney и Gucci

Работа с Adidas

През 2004 г. Маккартни започва работа с Adidas. Подготвената колекция се състояла от спортни облекла за различни цели:
 • - плуване,
 • - фитнес,
 • - тренировки на симулатори,
 • - дрехи за зимни спортове,
 • - дрехи за отдих,
 • - спортни аксесоари и
 • - чанти.
През 2010 г. Макартни заема позицията на креативен директор на Adidas. Това е важна стъпка в кариера й на дизайнер, тъй като тя проектира комплекта за олимпийския и параолимпийския отбор през 2012 г. Работейки върху дизайна на костюмите, Стела въвежда редица иновации в конструирането на спортните облекла.
star mccartney и adidas


През 2017 г. Стела Маккартни продължава да работи с Adidas, разработвайки колекции от мъжки, дамски и детски дрехи, чанти и аксесоари, снимки на които са представени на официалния сайт на дизайнерката.

Stella McCartney + Adidas
 

Парфюмни продукти под марката Stella McCartney

През 2005 г. са пуснати парфюмни продукти под марката Stella McCartney, а в началото на 2007 г. и органична хигиенна козметика.  А през 2009 г. открива магазин в световния моден център - Париж. Също от 2009 г. момичето започва да произвежда детски дрехи (заедно с корпорацията Дисни).
Stella McCartney + perfumes

Колекция с Hennes & Mauritz (H&M)

Осъзнавайки, че ценовата политика на световните марки прави дрехите на Маккартни недостъпни за широката публика, Стела създава колекция съвместно с шведската компания Hennes & Mauritz, известна като H&M. Така броят на феновете на дизайнерката нараства експоненциално, а артикулите й се разпродават моментално.

Stella McCartney и H&M

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод