Панталон или панталони


Панталонът - вид мъжка дреха за нашата индивидуалност, практичност и удобство


Какво е панталон?

Панталонът (в английски език - "pants" - амер. разг.) е стандартна горна мъжка дреха, която се обува върху краката и ханша, от кръста надолу, като краката се мушват в самостоятелни крачоли - по един крачол на крак, което е най-типичното за този вид дрехи. Жените също ги ползват от 20-ти век насам, но особено в последните 10 - 15 г., като заради тях почти забравят за полите и роклите си. Интересно.

Панталон или панталони?

Панталон е единственото число на това интересно понятие, защото и в множествено число може пак да се използва със значение на единствено - “Обувам си панталоните.”, но също и “Гардероба ми е пълен с панталони.” Но ако конкретизираме, че имаме на закачалката три панталона, това вече е друга форма за множествено число, която не можем обаче да членуваме (опитайте), за разликата от членуваната множествена форма в първия пример, по-горе. Интересно.





Панталони или гащи?

Другото им наименование в български език е гащи (само в множествено число), но се приема, че гащите са по-широко понятие, включващо и долните дрехи - гащета, напольонки, бикини, слипове, кюлоти и др.), което им придава още по-голямо функционално предназначение. Всъщност, има панталони за всяка една възможна дейност:
  • - яздене,
  • - голф,
  • - работа,
  • - военни,
  • - женски,
  • - селски,
  • - официални,
  • - ежедневни,
  • - спални,
  • - почивка,
  • - за лято,
  • - за фитнес,
  • - за зима,
  • - за лечение,
  • - за балет и т.н.
 

Напольонки (Napolyonki)

Тук се налага да направим едно пояснение.

"Напольонки" или "наполеонки"?

Съществува недоразбиране на понятията "напольонки" и "наполеонки". Фактически, това са две и то доста различни понятия.

Напольонки

"Напольонките" са вид бельо - мъжки долни гащи, с по-дълъг крачол, до под коляното.

Напольонки
Напольонки (Napolyonki)

Наполеонки

Докато "наполеонките" са вид сладкарско изделие - сладкиш с крем от яйчен крем и разбита сметана.


Наполеонки
Наполеонки (Napoleonki)

Изготвяне на мъжки панталони

Тази важна част от облеклото ни се изработва обикновено от плат, а понякога от кожа или други материали, като към нея се пришиват (вътрешно и външно) различно оформени джобове. Често се носи с колан или тиранти (за да не пада или заради последните внушения на модата). Може да бъде с ниска или с висока талия, къс или дълъг, тесен или широк и всякакви други комбинации от горните елементи в безброй вариации и цветове.

Женски панталони

При жените, панталона е бил заимстван от мъжкия гардероб в началото на 30-те години на миналия век и първоначално малко се е отличавал от прототипа. Но оттогава до сега, в женската мода са създадени огромно разнообразие от образци, също за всякакви случаи, но и за всякакви фигури. Най-разпространения модел е с право кроене и се счита за класически - подхожда на всяка жена, независимо от възраста и фигурата й.





Модни тенденции при панталоните

Всякакви други разновидности, според дизайнерските хрумки, периодично, през 10 - 20 години се редуват, излизайки в предните рубежи на модата и превръщайки се в хитове. Модните тенденции напоследък се менят все по-стремително от тясно към широко, от късо към дълго …

Панталон към деловия костюм

Панталон влиза задължително и като долна част на ползващия се с голяма репутация делови костюм, както при мъжете, така и при жените. Но моделиерите разработват множество алтернативи за работещите хора с оглед постигането на по-голяма свобода, удобство и по-лека поддръжка. Но все пак, не е за препоръчване да се явявате на работа в шорти, особено ако сте дама, освен по изключение в състава на по-свободен творчески колектив или ако климата е много горещ.

Много неща за панталоните остават не казани, като как да си ги подбирате според фигурата, как да прикривате с тях конкретни свои недостатъци или несъвършенства, как да ги поддържате. Но особено обширна и благодатна е темата с видовете панталони. Затова тези подробности ще изясняваме в следващи публикации.


 

Панталон за индивидуалност, практичност и удобство


Структура на панталона

Панталон е връхна дреха, която покрива краката, всеки поотдено. Тази част от панталона се нарича крачол. Носят се с колан или тиранти. Изработват се от текстил и по-рядко от кожа. Дължината им е от кръста до глезените. Те са стандартни дрехи за мъжете от XVI-ти век насам и за жените от XX-ти век насам. Панталоните взависимост от модата може да са с ниска или висока талия. Някои имат и джобове.

Джинси или дънки

Джинсите, известни и като дънки, са панталони, направени от дебела и твърда памучна материя. Преди време, под "джинси" са разбираха панталоните, изработени от кадифе, а под "дънки" - тези от деним. Първоначално, предназначени за работни дрехи, те добиват широка популярност сред младежите през 50-те години на 20-ти век, поради своята практичност и удобство.

С усъвършенствани и нови технологии на производство те продължават да бъдат предпочитани дрехи и през 21-ви век. Най-често срещаните цветове в които се изработват са:
  • - тъмно синьо,
  • - светло синьо
  • - черно.

Най-известната марка за джинси е Levi's.

Първите джинси са създадени от Леви Страус (Levi Strauss) през 1853 година. Материалът от който са изработени е бил предназначен за палатки. Самото име джинси е дадено едва през 30-те години на 20-ти век.

Плат за джинси

Платът за направата на джинси идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes, оттам и произнасянето джинс на американски. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Това е причината понякога платът да се нарича "деним" (de Nimes). В началото тези панталони се носят основно от фермери и каубои. През Втората световна война стават едва ли не военна униформа.

Хипарски джинси

Няколко десетилетия по-късно се превръщат в любими дрехи на хипитата. През 70-те и 80-те години се появяват нови технологиии: overdye и stonewash и се появяват нови модни течения в цветовете и дори създаването на дупки. В 21-ви век джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и практични дрехи. Изработват се не само панталони, но и ризи, якета, поли и чанти.

Каубойски панталони

Каубойските панталони (на английски: chaps, чапс) не са панталони в общоприетия смисъл на думата. Те се изработват от кожа и се носят върху джинсите. Покриват само краката и се прикрепват с колан. Осигуряват защита на краката при яздене. Някои от тях се закопчават или завръзват отстрани, докато други са свободни.

Блестящите панталони за нашето индивидуалното телосложение ни придават не само примамлива визия, но ни карат да се чувстваме желани, красиви и не на последно място – сигурни.
 

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод