Ленени дрехи | dLambow

 

Ленени дрехи за всеки ден и сезон


Какво е лен?

Лененият плат е плат с гладка повърхност и матов блясък, получаван от лен (Linum) - род едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти от семейство Ленови (Linaceae). Има около 200 вида. Обикновеният лен е ценна предачна и маслодайна култура. Основно се отглеждат два подвида обикновен лен, а именно:
  • - дълголистен лен с леко разклонено съцветие и по-високо стъбло, основно за прежда, и
  • - къдрав лен - по-кназемен и с много разклонено съцветие, подобно на къдриците, от което идва и името му.

Използване на лена

Ленът не се коси, а се издърпва с корени - скуби се. Преди тази работа се извършвала на ръка, но сега има специални машини за това. Ленените стъбла се връзват на снопчета, изсушават се и се овършават, за да се отделят семената.

Ленени дрехи
Ленени дрехи

Ленена прежда

Ленената прежда се състои от доста здрави, идеално кръгли ликови влакна, силно заострени в краищата, достигащи дължина от 4 см или повече. В зависимост от сорта лен, технологията на отглеждане и качеството на последващата му обработка в производството, ленената прежда се разделя на:
  • - прежда с дълги влакна и
  • - прежда с къси влакна.

Прежда с дълги влакна

Дълговлакнестият лен се използва за производство на продукти, които отговарят на най-високите изисквания за качество, а именно:
  • - устойчивост на износване,
  • - устойчивост на атмосферни влияния,
  • - издръжливост,
  • - екологичност и
  • - естественост.

Прежда с къси влакна

Късовлакнестият лен има значително по-ниска износоустойчивост, устойчивост на атмосферни влияния, издръжливост и се използва във всички останали случаи, когато посочените по-горе изисквания за качество на ленените продукти не са важни или недостижими въз основа на нивото на технологиите и селскостопанските технологии.

Ленено масло

В рафинериите от тях се пресова известното ленено масло, което е подходящо за директна консумация, но най-често се използва за направата на олио (основа за лакове и бои), както и за направата на сапун.

Ленено семе

Къдравият лен се отглеждат главно за извличане на семена. Ленените семена, потопени във вода, скоро се покриват с безцветна слуз, която идва от разтварянето на клетките на люспата, състояща се от басорин. В клетките на ембриона и тънкия слой хранителна тъкан около него има предимно мастно ленено масло, съдържащо маслена линоленова киселина. Медицинското и техническото значение на лененото семе се основава именно на съдържанието на тези вещества. Лененото семе се използва като лекарство.
 

Ленен плат

Ленът е текстилен плат, изработван от влакна, добивани от стъблата на растението лен. Той има много гладка повърхност с матов гланц, трудно се замърсява, не става на мъхести топчета, лесно попива вода и бързо изсъхва. Подходящ е за разработване на модни колекции от летни дрехи. Ленената тъкан (плат) има много дълга история, която датира от около 5 хиляди години. Досега историците не са установили къде за първи път се е появила тази тъкан.

Ленени дрехи за всеки сезон
Ленени дрехи за всеки сезон

Ленени дрехи на боговете

Ленът е много древна култура в Египет и самите египтяните вярвали, че боговете носели ленени дрехи, още преди да слязат на земята, което ги поставя в модата още преди няколко хилядолетия.

Качества на дрехите от лен

Ленът е много устойчив на опън, най-вече когато е мокър. Той е по-твърд от памука и се мачка повече. Устойчив е и на пране, но е препоръчително да се пере на ниска температура, тъй като се свива. Ако сте привърженик на модата, носенето ленени дрехи ще разнообрази гардероба Ви. 
 
Ленът е най-удобната естествена материя. Той е перфектната материя за през лятото заради своята гладкост и поддържането на прохлада. Модните дизайнери се състезават да създават все нови колекции дрехи от лен. В крайна сметка ленените дрехи имат много повече плюсове, отколкото минуси.

Предимства на ленените дрехи:

  • - гладки и приятни на допир;
  • - лененото облекло е хигроскопично: лесно абсорбира и изпарява влагата, осигурявайки ви комфорт;
  • - регулира топлопреминаването: такива дрехи дават прохлада дори в жегата;
  • - не предизвиква дразнене на кожата или други алергични реакции (екологично и естествено);
  • - благодарение на естествените влакна и липсата на химикали, тялото "диша";
  • - хигиенна: носенето на ленени чорапи предпазва от развитието на гъбички по ходилата;
  • - има бактерициден ефект, като по този начин елиминира неприятните миризми;
  • - издръжливи: бельото от лен може да се пере доста често, докато цветът, текстурата и плътността на тъканта няма да се променят;
  • - отразява ултравиолетовата радиация: плътната бяла ленена тъкан перфектно отразява почти целия спектър на слънчевата радиация;
  • - при правилна грижа, ленените дрехи не се свиват и не се разтягат.

Недостатъци на ленените дрехи

Единственият недостатък на лена е, че има склонност да бързо да се намачква. Но този проблем не е толкова критичен. Не е нужно да изгладите ленените дрехи, защото леката небрежност винаги е на мода. 
 
През цялата история на лена намачкването на ленената тъкан никога не е причинявало особен дискомфорт, тъй като положителните свойства напълно компенсират този незначителен недостатък. Ако все пак решите да се отървете от бръчките, тогава започнете да гладите, когато дрехата е все още влажна - така че тъканта да не поврежда.
 
Мъжки ленени дрехи
Мъжки ленени дрехи



Мъжки ленени дрехи

Ленените дрехи за мъже са изработвани от висококачествен 100% натурален лен, което ви гарантира комфорт при всяко време. Ленените дрехи имат повишена здравина и дълъг експлоатационен живот. Лесно се перат и съхнат бързо. Освен това имат хипоалергични свойства, които намаляват до минимум вероятността от алергии.

Женски ленени дрехи
Женски ленени дрехи

Женски ленени дрехи

Ленените дамски дрехи са приятни, удобни и практични. Няма по-добър плат от лена за лятото. В допълнение към предимствата на естествената материя, тя има елегантен и скъп вид. Качеството на ленените дрехи е поразително. Не е нужно да си професионалист, за да го оцениш.

Ленени рокли
Ленени рокли

Ленени рокли

Почти всяка жена има няколко ежедневни и празнични рокли в гардероба си и е трудно да си представим лятото без тях. Като се има предвид, че ленът е идеален материал, за да се чувствате комфортно дори в жегата, би било логично да изберете ленени рокли за лятото. Ленената рокля е не само начин да се справите с жегата, но и стилен артикул от естествена материя, който е популярен сред модните ценители. Отдавна познат материал, използван от нашите предци, днес блести в нови цветове благодарение на работата на сръчни дизайнери.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод