Ученическа униформа | dLambow

 

Може ли ученическата униформа да заличи имуществените разликите?

 

Това ли е целта на ученическата униформа?

Основната цел на ученическата униформа е да заличи външните имуществени различия при учениците в една професионална гимназия, която държи на реномето си. Според замисъла, това може да се осъществи чрез осигуряване на еднотипни дрехи, което да символизира не само равнопоставеност, но и личностна принадлежност към една социална група. 

Чрез реализацията на проекта се цели създаване на по-добър творчески климат и изравняване на социално битовото ниво в училищната среда.

Ученическа униформа
Ученическа униформа
 

Реномирана гимназия - реномирана униформа

Представете си една престижна реномирана гимназия или пък колеж, а защо не и обикновено училище? Сградата е прекрасна. Вътре цари изисканост, официалност и ред. Какво още можем да видим? Респектиращи учители, амбициозен директор и. . . ученици облечени в униформи. Нима това звучи нереално или недостижимо? 

Нима това звучи необичайно и неприятно? Защо всъщност униформите са се превърнали в символ на плашещ консерватизъм и предизвикват бунт сред учениците? Може би защото е нещо непознато и все още малко училища спазват тази традиция? Или пък заради нещо друго... ?


Всяка гимназия се бори за повече и повече елит и известност. 

Въвеждането на униформи би било една поредна крачка към изкачването на училището по стълбата на успеха. Би било символ на равенство сред учениците. Би било символ на принадлежност на всеки един от нас, било то учещ или учител, към мястото, което всеки е избрал, както за да получи образование така и да даде каквото може от себе си. 




Темата за училищните униформи е една от най-актуалните в сред учениците. 

Естествено има както много за, така и много против въвеждането им. Всеки си има доводи и всеки е прав за себе си. Но дали всеки, който бърза да заеме позиция, реално се е замислял за предимствата и недостатъците на тези униформи? Ето в това лично ние се съмняваме. 

Защо да не се възползваме от това предимство което училището ни предоставя? Да наистина униформите са едно предимство. Те уеднаквяват, но това е само външно впечатление, и в никакъв случай не означава, че забраняват индивидуалността! 

 

Въвеждането на униформи е уважение

Просто чрез тях може да се стесни границата както на финансовите възможности на всеки ученик, така и да се изтъкне факта, че колкото и да са различни има поне едно нещо което ги обединява – общото заведение, в което получават образованието си. Чрез въвеждането на униформи всяко училище добива по-високо ниво достойнство, уважение и … завист. 


Училищни дрехи подготвят и за живота

Носенето на училищни дрехи от друга страна подготвя учениците и за факта, че след завършване на образование и започване на работа, те ще бъдат принудени да носят работни дрехи, което вече няма да е просто избор, а част от техните ежедневни служебни и трудови задължения. 


Училището не е подиум за модни униформи

Все пак и работата и училището не са подиум за модни изяви, а място където се получават знания и опит, чрез които учениците градят себе си като личности в живота. И не е място в училище те да разчитат на външен вид, за да достигнат успехи и признания. Така, че е добре навреме да приемат това, което след време ще им бъде наложено като даденост. 


Носене на униформи на работното място

Всяка уважавана институция включва в задълженията на своите служители носенето на униформи на работното място. А училището също е важна институция. Защо учениците да не се почувстват съпричастни към нея и към задълженията и отговорностите, които училището носи? Нима самите ние те не са направили избора да бъдат част от него и да бъдат символ и носител на неговите идеали и ценности?

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод