Adidas


Спортни дрехи Adidas


Основател Адолф Даслeр

Спортните дрехи на Adidas: символ на олимпийския дух. Фирмата Adidas-Salomon (немска компания) АД е назована на името на нейния основател Адолф Даслeр (неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име). Oснована e в град Херцогенаурах и е първият по големина производител на спортни стоки в света (спортни дрехи, обувки ).

Обувки на Даслер

Марката Adidas става световноизвестна с победата на немския отбор на световното футболно първенство през 1954 г. в Берн. Немският отбор тогава използвал обувки на Даслер. Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си един световен концерн. Запазени марки на фирмата са популярните три линии и логото с трите листа (Trefoil), което символизира олимпийския дух, който обединява трите континентални плочи.

 

Популяризация на световната марка.

В началото на 90-те години Мадона и Дейвид Бекам подпомагат за популяризацията на трите линии в успешна световна марка. Възникнал спор за големината и разположението на емблемата върху дрехите на олимпийските атлети, на които Междунароният олимпийски комитет (МОК) дава разрешение на Адидас да рекламират само върху 20 кв. см. 

 Правилото влиза в сила на Зимните олимпийски игри през 2006 г. в Торино. Адидас притежава 10% от акциите на Байерн Мюнхен. Много футболни звезди излизат на терена с дрехите на Адидас:

  • Lionel Mesi,
  • Alesandro Iniesta,
  • Mihael Balak и др.

 

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод