Nike

 

Спортни дрехи от Nike


Основатели Бил Бауърман (Bill Bowerman) и Филип Найт (Philip Knight)

Спортните дрехи на Nike-олицетворение на победата. "Nike" е компания, произвеждаща спортни дрехи, обувки и оборудване, с основно седалище-САЩ. Приходите и за 2007 надвишават $16 милиарда, с работещи в нея над 30 000 души по света. Създадена e през 1964 под името „Blue Ribbon Sports“(синята панделка на спорта) от:

- Бил Бауърман (Bill Bowerman)

Бил Бауърман
Бил Бауърман (Bill Bowerman)

- Филип Найт (Philip Knight)

Филип Найт
Филип Найт (Philip Knight)

Гръцката богиня на победата-Нике

В последствие през 1978 олицетворява името на гръцката богиня на победата-Нике (на гръцки: Νίκη, старогръцко произношение Нике, новогръцко - Ники, в превод победа). През 1966 печалбите на Nike нарастват светкавично, което е принос за отварянето на първия й магазин на дребно, разположен на Pico Boulevard в Санта Моника, Калифорния.

Спонсор на футбулни отбори

Годината 1971 e спорна за отношенията и c Onitsuka Тигер. Kомпанията започва своя собствена линия обувки, които са проектирани по нов начин. До 1980 г., "Найк" достига 50% пазарен дял в Съединените щати в спортния пазар. Първата ѝ нациолнална реклама е пусната през Октомври 1982 по време на излъчването на Ню Йоркския Маратон. Kомпанията спонсорирa много футболни отбори. Едни от най-известните футболисти играещи с "Найк" дрехите и обувки:

  • - Kristiano Ronaldo,
  • - Fernando Tores,
  • - Ronaldinyo и др.


Спортни дрехи

Повечето от тенисистите на първите места също са рекламни лица на спортнaтa фирма. Nikе светкавично разширява своя принос до производството на продукти за още много други спортове и региони в целия свят, при това не само за спортни дрехи, но и редица други артикули, отговарящи на описанието модни и удобни.

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод