Пеньоар (Peignoir) | dLambow


Какво е домашен пеньоар и как да си изберете?


Какво е пеньоар?

Пеньоар (Peignoir - англ. произношение [ ˈpɛnwɑːr ]; от старофренски: peignouer) е дълга връхна дреха, увита около тялото или закопчана отгоре надолу, обикновено изработена от памучен плат, шифон или друга полупрозрачна материя и обикновено е носена от жените - вид свободно женско неглиже, халат или роба. Може да се каже, че пеньоарът е изискана, малко старомодна нощница или лека, свободна роба. Пеньоарите от висок клас понякога се продават с прозрачни дълги ръкавици и чорапи, изработени от същия материал.

Как се използват пеньоари?

Обикновено, жените носят домашни пеньоари ("покривало, носено по време на обличане"), кагато мият и разчесват косата си, поставят или премахват грим, докато се готвят да излизат или да си лягат. Така жените могат да бъдат сигурни, че няма да повредят дрехите си с петна от грим или като ги закачат с четките си за коса.

Пеньоар (Peignoir)
Пеньоар (Peignoir)

Тъй като пеньоарите обикновено се носят в спалнята (въпреки че тези широки халати обикновено не се носят в самото легло), много хора имат романтични асоциации с тях и те обикновено се подаряват на жени, към които човек има романтичен интерес. Магазините за бельо и повечето универсални магазини обикновено предлагат гама от пеньоари във всички форми и размери.

Как се носи пеньоара?

Много специализирани магазини продават пеньоари в комплект с подходящи неглижета, така че жените да могат да ги съчетават с бельото си. Въпреки че пеньоарът обикновено се носи без бельо, понякога е възможно да се намерят подходящи бикини или панталони, които вървят с пеньоар за целите на скромност, удобство и комфорт. Пеньоарите могат да се доставят с аксесоарни колани или могат да бъдат оставени отворени или закопчани или затворени, в зависимост от дизайна.

Любопитно за пеньоара

Едно време жените са носели пеньоари, когато са знаели, че някой ще ги види в нощните им дрехи.  Произходът на тази думата "Peignoir" е любопитен и е свързан с дългата коса на една дама и времето в края на деня, когато тя трябвало да я сресва или разресва. Така, френският "peignouar" (от латински: pectināre) означава "дреха, носена през раменете, докато сресвате косата си", от "peigner" - "за сресване на косата". Латинският корен е "pecten" - "гребен".




Изработване на пеньоар

Типичният пеньоар е изработен от много лек материал и е предназначен да се използва върху неглиже или нощница. Често пеньоарите се изработват от шифон и подобни прозрачни материали и могат да включват бродирани или разрошени акценти, които са предназначени да ги издигнат до статуса на бельо, а не на утилитарни облекла. Поради романтичните асоциации с пеньоара, тази дреха обикновено се носи само от възрастни; детските халати са изработени от по-тежки материали.

Избор на пеньоар

Когато избирате комплект пеньоар за себе си или за някой друг, може да помислите за използваните материали. Някои жени са алергични към синтетични влакна и неща като дантелите и могат да почувстват сърбеж, когато ги носят върху кожата. Тъй като пеньоарът е предназначен да бъде удобен, както и романтичен, е много добра идея да се уверите, че кожата ви няма да реагира на използваните влакна или багрила.

Ако случайно купувате дрехата за позната дама и не искате да развалите изненадата, като я питате за алергии, можете да погледнете в гардероба й, за да добиете представа за видовете платове, които тя харесва; това също ще ви даде нзнак за цветовете и стиловете, които тя може да оцени.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод