Какво е гламур (Glamour) в модата? | dLambow


Гламур (Glamour) е оценъчно съвременно понятие


Какво е гламур?


Понятие за гламур - значение

Гламур (от англ. glamour, ['glæmə], с буквално значение — блясък, шарм, очарование, обаяние) — това е основан на принципите на хедоизма (удоволствието е висше благо и смисъл на живота) естетичен феномен, свързан с културата на масовото потребление, модата и шоу-бизнеса с характерен акцент върху разкоша и външния блясък.

Възникване на гламура

Английската дума "glamour" възниква през Средновековието като разновидност на "grammar" (граматика, книга), заимствано от френското "grammaire" (развитието на значенията е: граматика → сложна книга → книга за заклинания → магьосничество, заклинания → чар, очарование). 

Думата става популярна благодарение на Уолтър Скот, в чието стихотворение "The Lay of the Last Minstrel" се споменава за специалната магия, която превръща хората, техните домове и т.н. в по-великолепни версии на самите тях.

 

Понятие за гламур (блясък, шарм, шик, очарование, обаяние)
Понятие за гламур (блясък, шарм, очарование, обаяние)

Същността на явлението гламур

Същност на културата на гламур е резултата от възприемането на аристократичните ценности от буржоазната класа, която заменя благородниците в кралския двор. Аристократичният лукс и сексуалната свобода са забранения плод на  зараждащата се класа и вид протестантска етика, което обаче не ги направи по-малко привлекателни.

Ако за висшата класа от епохата на феодализма тези човешки прояви са естествени, то по-късно, приспособени към висшата класа на новото време, те придобиват повече театрални черти. Куртизанките стават първите носители на "чист гламур". Еротиката на женското тяло е била и остава една от основите на гламура.

Явлението гламур
Явлението гламур
 

Гламур е вид маскировка

Гламурът влияе върху социалното съзнание на индивидите, преди всичко чрез замяна на жизнения свят, създаден от колективния опит, с измислен симулакрум или в по-мека форма, въвежда създадени от него компоненти в жизнения свят. В самата природа на това явление, гламур се основава на такива несъвместими двойки понятия като
  • - "небрежна елегантност",
  • - "достъпна изключителност",
  • - "демократичен елитаризъм".

Гламур е както положително, така и отрицателно оценъчно понятие, в зависимост от възгледите на говорещия, което означава определена близост до общо приетите разбирания за блестящо, луксозно, разкошно, тангиращи към шикарната мода. Можем да приемем, че гламур е вид маскировка. Тя е необходима на човека, за да повиши своя социален статус в очите на заобикалящия го.

Гламурът е широко съвременно понятие

Гламурът е широко понятие, което включва елементи от луксозния начин на живот. Обикновено блясък се отнася до такива женствени черти, като:
  • - лъскав грим,
  • - скъпи розови дрехи,
  • - iPhone в позлатени калъфи,
  • - автомобили Mini-Cooper,
  • - скъпи бижута и т.н., и така нататък.
Гламурно момиче е това, което:
  • - мирише на скъп парфюм,
  • - е облечено в Dolce Gabanna,
  • - седи в бял мерцедес и
  • - драска текстови съобщения на своя iPhone до богатия си спонсор.
Сред хората в обществото гламурните жени често предизвикват леко презрение и подигравки, което поражда установилият се израз "бляскаво коте" и др. подобни.

Гламур в употреба

Гламур се прилага предимно за модата, дрехи и козметика, а в по-широка употреба - също и за начина на живот, забавленията и т.н. "Гламур" (бляскаво) обикновено се отнася до стандартите за облекло и живот, рекламирани в "женски" и "мъжки" лъскави списания (термините "гламурно списание" и "лъскаво списание", „блясък“ и „гламур“ често се използват взаимозаменяемо).

Филмовите звезди от ранния Холивуд се считат за особено гламурни, защото тогава са пологани специални усилия за техния блясък. Например, снимките са правени в стаи, специално боядисани, за да подчертаят тена на кожата на актьорите и актрисите, като се обръща специално внимание на косата и облеклото. 

Популярност придобива правилото: "Всяко момиче може да бъде бляскаво. Всичко, което трябва да направи, е да стои неподвижно и да изглежда глупаво."
Особено разпознаваеми стават:

  • - Мерилин Монро
  • - Марлене Дитрих
  • - Шон Конъри
  • - Джоан Крауфорд
  • - Грейс Кели
  • - Хеди Ламар



Гламур е внушение у околните за престижност


Социални маневри чрез гламур

Основната идея, която такъв човек се стреми да внуши в мислите на другите, е в това, че той има достъп до значително по-престижно потребление, отколкото могат да си помислят за него. Но едновременно с това, той се опитва да обясни на околните хора, че техния вид на потребление е доста по-малко престижен, отколкото те са си въобразявали, че имат. И на това са подчинени всички социални маневри и само това е в състояние да предизвика у такива хора стабилни емоции.

Гламур за светски ангажираните хора

Много податливи на този подход са т.н. светски ангажираните хора - "паркетен лъв" или "светска лъвица". Те обикновено са жители на големи градове, макар че е възможно да са се появили там от провинцията, като се опитват да съчетават в себе си образа на красиви хора, чудесни ерудити, с прекрасни маниери, изискана мода и стил в обществото, но със завидна и подчертана скромност.

Очарование против посредствеността

Понякога сравняват понятието гламур с розовия цвят, евтиния грим и неуместния блясък, но по-скоро можем да оприличим явлението с вид нежно очарование, опитващо да се противопостави по този начин на посредствената сивота в заобикалящия ни живот.

----------------

1 коментар:

Stan_terer каза...

Колкото и да си гламур, всичко е до време. Идва време и суетата трябва да бъде захвърлена.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод