Български бит и дрехи.

Българска култура и облекло.

http://narodni-nosii.artbf.com/pic/narodni-nosii/119-jenskanosiyatrakiiska.jpgИдвайки на Балканите, българите носят със себе си своята култура. Те носят един нов начин на живот, който се отразява не само на обикновения бит, но и на тяхното облекло. Според древните автори, характерната дреха на славяните е широката и права риза, която е изработена обикновено от лен или коноп. Те се носели както от мъжете, така и от жените. Въпреки това тя се различавала.

Риза.

Ризата при мъжете стигала до бедрото, а при жените до глезена. За разлика от славяните, чийто облекла са направени от материали от растителен произход, то ежедневното облекло на българите е приготвено от животинска кожа. Вида на суровините издава до голяма степен техния начин на живот.

Народна носия.

Наред с това влияние в тогавашната народна носия оказват и текстилните традиции на завареното местно тракийско население. След приемането на християнството през 865 г. с новата религия в българските земи навлизат редица луксозни стоки в това число и дрехи.

Константинополската мода

Така българската аристокрация, чийто висши представители са българските владетели започват да следват Константинополската мода. По този начин те се разграничават от обикновения народ. Въпреки това местните славяно-български традиции в областта на народните дрехи продължават да съществуват. 

----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод