Дрехите на деловата дама (Business woman clothes)

Делови дрехи на дамите.

Деловите дрехи на дамите (Business woman clothes) се подчинява на същите изисквания като тези към мъжкия бизнес стил - безупречна изрядност и чистота, малко по-широка цветова гама и никаква фрапантност или предизвикателност. Това означава - никакви впити дрехи, прекалено разголени деколтета, изрязани ръкавни извивки, високи цепки на полите или цветно и релефно бельо.

Класически норми за бизнес облекло.

Всяко нарушение на тези класически норми може да доведе до негативни преценки за бизнес дамата, създавайки впечатлението, че тя е на съответната позиция не само заради професионалните си качества. Добре е да се придържате към актуално сако - едноредно или двуредно - когато отново излезе на мода. Последното винаги се носи закопчано, докато едноредното може да бъде и разкопчано.

Платове и материи.

Отлични материи за костюма са вълната и вълнените смеси, ленът - също само в смес, тъй като иначе се мачка, и по-плътните копринени смеси, макар те да крият риска от внасянето на претенциозен елемент в присъствието ви. Памукът остава най-подходящата материя за горещите дни. Ако са едноцветни, блузите и ризите - било памучни, копринени или от полиестер - могат да бъдат както контрастни, така и в хармонична гама, а ако са пъстри, добре е шарката им да съдържа основния цвят на костюма.

Категорично неприемливи са прозрачните материи. 

Дамският делови костюм (Business woman clothes) отдавна се е утвърдил в черно, тъмносиньо и тъмночервено, както и в пълната гама на сивото и кафявото. Комбинацията рокля със сако или блейзър е много елегантна и придава по-малко строго делови вид, отколкото костюмът. Особено подходяща за делови срещи в елегантна атмосфера извън офиса е роклята с жакет.

Този тип "роба-манто" със закопчаване отгоре до долу е напълно приемлива за разлика от тази, която се закопчава само до талията. Подходящите цветове за роклята не се различават много от тези за деловия костюм, като най-популярни са сивото, тъмносиньото, бежовото, бордото, тъмното или светлочервеното, розовото, брикът.

Цветова палитра.

Цветовата палитра и материите са сходни с тези на костюма, но тук трябва повече да се внимава с декоративните елементи - избягвайте едрите щампи и едрите карета, както и претенциозните фигури. От една страна, те разсейват и навяват внушения за друг тип среда - почивка или спорт, а, от друга, тези фигури придават диспропорционалност на фигурата в ограниченото пространство на офиса.
              

Обувки за делови дами.

След дрехите, сериозно внимание заслужават и обувките на деловата дама. Цветът им се съпоставя с долния край на дрехата, затова той или е хармонизиран с него, или е с един тон по-тъмен. Това съчетание придава издълженост на силуета. Елегантността никога не е заплашена с неутрален цвят на обувките
  • - черен,
  • - тъмносин,
  • - сив,
  • - кафяв или
  • - тъмночервен,
за разлика от риска, който поемате, ако сложите яркочервени, розови или жълти обувки.

Да използвате ли бяло?

Бялото дори през лятото внася ваканционна, а не делова нотка. И сега внимание: изключена е появата на деловата дама без чорапи. Те са в неутрален цвят, обикновено с един полутон по-тъмни от кожата. Не се носят и тъмни чорапи със светли обувки или чорапи с фигурална плетка, а също и чорапи със сандали, рязани чехли и обувки без пети или без пръсти по една проста причина - те нямат място в гардероба на деловата дама. Най-добрата обувка за нея е кожената със среден ток.
                                              
И така, най-краткото правило за дрехите на деловата жена (Business woman clothes) гласи: “С костюм или с рокля, но винаги стилна.” И моля, не бъркайте стила с модата.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод