Рокля за всеки ден | dLambow


Как да изберем идеалната рокля за всеки ден?

Напоследък роклите отново стават първо предпочитание на жени за всекидневни дрехи и доста от тях отново се изправят пред дилемата на техния избор. В миналото е имало и мъжките рокли, но с разграничаването на мъжкото и дамското облекло, днес роклята е характерна черта на женския гардероб.

Какво е роклята?

Роклята е елемент от женския гардероб, винаги с достатъчно дълга пола, която покрива тялото и горната част на краката. Роклите са връхни дамски дрехи, състоящи се от елече и пола, които могат да бъдат изработени от една или повече части. Роклята с кроп-топ се състои от две части - скъсен топ и пола. Роклите обикновено са подходящи както за ежедневни, така и за официални облекла на жени и момичета. Исторически погледнато, роклите са включвали и други части от облекла, като корсети, палта, гащета, фусти, халати и т.н.

Какво е рокля за всеки ден?

Роклята за всеки ден решава много ежедневни проблеми. Освобождава ви от необходимостта да правите пълен комплект облекло с горна + долна част, без да е толкова капризна към обувките и чантите, като осигурява удобство за през деня. Задължение на жената е да има няколко такива модела в гардероба си. И колко полезни ще са те на почивка, когато в куфара има минимум място, а планираните събития са десетки. Така ежесневната рокля осигурява солидни плюсове.

Рокля за всеки ден
Как да изберем идеалната рокля за всеки ден?

Особености на ежедневната рокля

Женствените и красиви ежедневни рокли отново набират популярност. Те са доста прости и лаконични в изпълнение, но ако изберете правилните допълнения към тях, ще изглеждате много стилно и женствено. Роклите за всеки ден са изработени от различни материи и могат да бъдат перфектни във всеки цвят и стил. Такива модели могат да бъдат избирани за момичета и жени на всякаква възраст.

Те са или леки, за пролет-лято, или по-топли, подходящи дори за през зимата. Роклите са много удобно облекло за всеки ден, понякога са много по-прости и по-удобни от съчетание на тениска с дънки, като в значителна степен позволяват да се запази женственост и елегантност. Обличате рокля и имате готов цялостен тоалет. Можете дори да не вземете никакви аксесоари, вашето образ ще бъде завършен.

Видове рокли

Известни са огронмо разнообразии от рокли, някои по-официални, а други в ежедневен стил.
  • - Коктейлна рокля
Скъсена дамска рокля за специални поводи без яка и ръкави.
  • - Вечерна рокля
Рокля за специални поводи.
  • - Малка черна рокля
Легендарната малка черна рокля, разновидност на вечерната рокля с дължина до коляното или по-високо, появява се през 1926 г.
  • - Сватбена рокля
Бяла рокля за случаи на сватба и венчавка.
  • - Мини рокля
Рокля с дължина над коляното.
  • - Дневна рокля
Удобна рокля в ежедневен стил (casual).
  • - Рокля-калъф
Тънка, обгръщаща фигура дамска рокля, появява се през 1928 г.
  • - Етническа рокля
Облекло в етнически стил или част от национална носия.
  • - Туника
Рокля - тип риза.
  • - Карнавална рокля
Рокля са карнавални случаи.
  • - Детска рокля
Рокля за момичета.
  • - Сарафан
Вид рокля без ръкави, понякога се носи върху блуза или тениска.
  • - Миди рокля
Рокля с дължина до коляното или под коляното, средна дължина - midi.



Знаете ли как да си изберете рокля за всеки ден?

Роклята е елемент от облеклото, което всяка жена има в арсенала си. Особено популярни са ежедневните модели. Поради своята гъвкавост, те могат смело да се носят за всеки ден, например в офиса, на разходка, за учене. Но преди да тръгнете по магазините за дамско облекло, е добре предварително да вземете решение за стила на продукта.



Критерии за подбор.

Има доста критерии, по които може да се подбере рокля за всеки ден, като например вид, фасон, плат, разцветки и евентуалните съчетания с други елементи на облеклото. Ето някои от тях:

- Уместност

Уместността трябва да Ви накара да отчитате къде именно ще носите роклята и тя дали е подходящия избор за дреха за случая;

- Удобство

Удобството и комфорта са другото съображение за рокля, с която трябва да Ви е удобно да седите, да се движите, да не пречи на движенията Ви, да не се повдига при вятър или да Ви създава какъвто и да дискомфорт;

- Вид и фасон

Вида и фасона на роклите за всеки ден не бива да са твърде открити (тип плажни) или твърде затворени, стягащи и ограничаващи, каквито са коктейлните или вечерните рокли;

- Размер

Не на последно място е размера, както е и при всяка друга дреха и не си струва да я вземате само заради модела, при положение, че ще Ви е трудно да се “пъхнете” в нея;

- Подчертаване и скриване

Колкото и идеална да е роклята, тя винаги трябва да подчертава Вашите достойнства и да скрива някои недостатъци, което не би следвало да е много трудно при наличното на изобилие от модели и разцветки.

Благодарение на тези, а и някои други прости правила + чувството Ви за стил и с малко вътрешната интуиция, Вие със сигурност ще успеете да си изберете най-подходящата рокля за всеки ден и да се чувствате в нея по подходящ начин, според функциите, които й възлагате.

 

Роклята-символ на красота и женственност!


Роклята е вид горнa дамскa дреха, покриваща тялото и част от краката. Дължината й варира от средата на бедрото до глезена. Може да е без ръкави, с къси или дълги ръкави, а големината и формата на деколтето варира. Талията е

  • - висока (под гърдите) или
  • - ниска (под кръста) или
  • - отсъства.

Изработва се от текстил. Обикновено се носи върху бельо.



Роклята еволюира постепенно на базата на древните туники. 

През Средните векове в Европа тя става обемиста, помпозна и изисква много материал за направа, като нейното обличане и събличане изисква време.

Сред съвременните рокли основните видове са всекидневна и официална рокля, като особена роля има коктейлната рокля или така наречената „малка черна рокля“, която става популярна през 1950-те. Разновидности на официалната рокля са абитуриентската и вечерната рокля.


 ----------------

Няма коментари:

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Архив на блога

Посетители

Последователи - Абонати:

Translate / Перевод